Tudta, hogy jogosult lehet vissza nem térítendő támogatásra ?

2023.06.26

Tisztelt Olvasóink!

Tudták, hogy a Magyar Állam 2023. március 31. napjával megnyitotta a "KKV-k közbeszerzési részvételét ösztönző támogatás" elnevezésű pályázatot?

Amennyiben először olvasnak erről, biztosan meg fognak lepődni, mivel akár Önök is jogosultak lehetnek erre a támogatásra.

A támogatás célja az, hogy a magyar piacon jelenlévő gazdasági szereplők - amelyek az elmúlt 12 hónapban nem vettek részt közbeszerzési eljárásokon - részt vegyenek közbeszerzési eljárásokon, mint Ajánlattevők. 

Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy ez miért is éri meg a Magyar Államnak. Ebben a cikkben a továbbiakban erre adok választ.

A jelenleg még hatályban lévő 2015. évi CXLIII. tv. 75. § (2) bekezdés e) pontja akként rendelkezik, hogy lényegében az egyajánlatos közbeszerzési eljárásokat érvényteleníteni kell, és a törvény új közbeszerzési eljárás lefolytatására kényszeríti az Ajánlatkérőket. Ez rendkívül megnehezíti a költséghatékony és gyors beruházások megvalósítását.

A Magyar Állam arra szeretné ösztönözni  a gazdasági szereplőket, hogy részt vegyenek közbeszerzési eljárásokon és ehhez egy 600.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt. Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek igénybe szeretnék venni ezt a támogatást, csupán egy minimális feltételrendszernek kell megfelelniük. Az Állam ezen támogatással igyekszik növelni a közbeszerzési eljárásokon való részvételi hajlandóságot, valamint ezen megoldással kívánja csökkenteni az - igencsak kedvezőtlen - egyajánlatos közbeszerzési eljárások számát.

Amennyiben Ön is lehetőséget lát a közbeszerzési eljárásokon való részvételben, meglátásunk szerint mindenképpen célszerű megfontolnia az e cikkünkben ismertetett egyszeri támogatás igénybevételét.

Amennyiben

(1) nem tudja, hogy jogosult lehet-e a támogatásra, azonban felkeltette érdeklődését ez a lehetőség,

(2) esetleg további kérdése van a pályázattal kapcsolatosan,

(3) bármilyen kérdése van a közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben,

(4) vagy más területen kívánja igénybe venni tanácsadásunkat és segítségünket

keresse fel kollegáinkat bizalommal, állunk rendelkezésére.


Amennyiben felkeltette érdeklődését a lehetőség, keresse fel kollegáinkat!

Már online is tud időpontot foglalni!